Slatinické ohlédnutí.

Slatinické ohlédnutí.

Již téměř 30 let navštěvuji české lázně, abych pokud možno úspěšně bojoval proti „Béďovi“. Nejsem z těch, kteří jezdí stále na stejné místo. Myslím si že naše vlast má mnoho míst, která stojí zato poznat.

 

Před pár lety mi byl určen pobyt v malých moravských lázních – ve Slatinicích. Moc se mi tam nechtělo, pobyt nakonec dopadl nad moje očekávání. Slatinice sice neoplývají pořádáním filmových festivalů a množstvím parků a kolonád, mají však svoje kouzlo v rodinné atmosféře a jejich umístění pod nejvyšším bodem Hané – Velkým Kosířem /442 m/n.m./, skýtá řadu pěkných procházek či výletů na kole. A když se k tomu přidá dobrá parta, tak i čtyři týdny uběhnou jak voda.

Nedávno jsem měl příležitost se do Slatinic opět podívat se skupinou přátel a současně pacientů trpících Bechtěrevovou chorobou. Sjelo se nás 18 a hned úvodem jsme byli překvapeni vlídným personálem v krásném objektu Balnea II, který společně s Balneou I tvoří velice zdařilý objekt lázní. Na rozdíl od pobytu v minulých letech je vše pod jednou střechou, včetně ubytování, stravování, procedur i bazénu a do starých lázní v objektu Morava, si může každý zajít na procházku, kterou lze spojit s cukrárnou a návštěvou muzea veteránů. Cestou zpět kolem kostela je možno navštívit nově otevřenou expozici díla malíře Zdeňka Buriana, která je umístěna v rekonstruované konírně, téměř v dosahu objektu Balnea.

Náš týdenní pobyt s ohledem na rozptyl léčebných procesů byl poměrně náročný, našli jsme si však čas na přátelská posezení a zpívání. Zahráli jsme si i bowling v nedaleké Litovli.. Někteří se zúčastnili odborné přednášky …. Krásný byl i  večer s písničkami Waldemara Matušky v podání dvojice kytaristů, kde si přítomní mohli společně zazpívat známé písničky. Také závěrečný večer s tancem si našel svoje příznivce.

Nutno přiznat, že i v malých lázních lze pobyt doplnit o vhodné aktivity, které mohou přispět k poznání nových míst a také se lépe poznat. A kdyby ještě bylo lepší počasí, určitě by novou rozhlednu na Kosíři navštívilo větší množství účastníků pobytu. Možností na výlety je tu dost, jen namátkou – zámek Čechy pod Kosířem, kde tvořil Josef Mánes, s půvabnou restaurací „U hraběnky“ v  parku , zámek Náměšť na Hané a blízké Terezčino údolí nebo Černou věž v Drahanovicích. O Olomouci snad ani není potřeba hovořit. Je to totiž druhá největší městská památková rezervace v ČR, hned po Praze!

 

Tak zase někdy příště nashledanou ve  S l a t i n i c í ch!

 

Ing. Zdeněk Drábek – bechtěrevik