Osteoartróza - životní styl a strava

Osteoartróza - životní styl a strava

Existuje několik přístupů, jak aktivně bojovat proti osteoartróze. Určitě pomáhá zdravý životní styl plný pohybu. Pokud je to možné, vyvarujte se kouření a pití alkoholu. Jezte saláty, zeleninu, ryby a používejte oleje lisované za studena. Kromě toho se snažte o vyrovnaný příjem kalorií odpovídající jejich výdeji.

Každý kilogram navíc je pro klouby velkou zátěží. Pokud máte výraznou nadváhu, je vhodné zařazení diety pod dohledem lékaře nebo nutričního terapeuta. Níže uvedená pyramida poskytuje rychlý přehled jak jíst vyváženým způsobem, který bude ku prospěchu nejen Vašim kloubům.


Vždy je nutné si uvědomit, že následky osteoartrózy jsou pro lidský organizmus nevratné. Čím dříve tedy začnete realizovat preventivní opatření, tím větší máte šanci znovu žít aktivní život bez bolesti.

Pozornost byste měli věnovat zejména Vašemu životnímu stylu, který toto onemocnění výrazně ovlivňuje. Zamyslete se nad změnou Vašeho jídelníčku, s fyzioterapeutem se poraďte ohledně vhodného cvičebního programu. Správnému postavení kloubu a zmírnění bolestí mnohdy pomůže optimální ortotické vybavení, které konzultujte se svým lékařem a ortotikem - protetikem.

Pokud využijete nejlépe součinnost těchto tří atributů, je Vaše pravděpodobnost k prožití bezbolestného života opravdu vysoká.

Zdroj: OTTO BOCK